2010. október 30., szombat

A világ legfinombb mézeskalácsa

Mézeskalács hozzávalók:

1kg finomliszt
30 dkg porcukor
30 dkg méz
1 cs. margarin (Ráma)
2 teáskanál szódabikarbóna
1 cs. fahéj
4 egész tojás
1 vaníliacukor


Én úgy szoktam, hogy először beleöntöm a tálba a "száraz" hozzávalókat:
-liszt
-porcukor
-szódabikarbóna
-fahéj
-vaníliacukor

Ezeket kézzel átforgatom egy kicsit.
A közepében készítek egy "fészket", ide kell beleönteni a felmelegített
mézet és margarint. Arra vigyázz, hogy nagyon forró ne legyen, mert az
sem jó. A margarin általában akkor jó, amikor még egy kicsi egész darab
úszik a tetején, és ha kiveszed a mikróból és megkevered, akkor már
elolvad teljesen a maradék kis darab is.
A mézet is fogod látni, ha már jó folyós, akkor öntheted.
Ezt egy fakanállal szoktam összekeverni. Amikor nagyjából összeállt,
akkor teszem hozzá a 4 egész tojást. És ekkor szoktam kézzel meggyúrni.
Nagyon ragad!

Ha már úgy összegyúrtad, hogy nincs már sehol liszt, akkor már nyugodtan
beteheted a hűtőbe. Én le szoktam takarni alufóliával. Érdemes legalább
egy órát pihentetni, de nyugodtan maradhat egész éjszakára is a hűtőben.

Amikor kivetted a hűtőből, lisztezett deszkán (én asztalon szoktam
deszka hiányában:-) jól össze kell gyúrni, ha nagyon ragad még mindig,
akkor még egy kis lisztet adjál hozzá és addig gyúrd, amíg nem fog már
ragadni.

Ekkor és le szoktam vágni egy darabot belőle, mert érdemesebb egy kisebb
darabot nyújtani. Kb. 80mm-re szoktam kinyújtani. Ne legyen vékony, mert
akkor csak kiszárad és kőkemény lesz. (Nagyon vastag se legyen, mert
sütés alatt megnő a tészta.)

Sütőpapíron szoktam sütni. Kb. 100-110 fokon, keverős sütéssel.

A diós úgy készül, hogy a kiszaggatott formát az ujjammal megkenem
felvert tojásfehérjével. (Beleütöm a tojásfehérjét egy szélesebb
kistálba és villával egy kicsit felverem. Habosra.)

A tojásfehérjével megkent tésztát belefordítom a kristálycukros vágott
dióba és így teszem be sülni.

A marcipános pedig a Dr. Oetker marcipános cukormázával. Ezt egy kis
vízzel kell felhígítani és sütés után, miután kihűlt a süti, egy
ecsettel szoktam rákenni a mézeskalácsra.

Egy adag kb. 10-12 perc alatt sül meg. (Az első adag egy kicsit hosszabb
idő alatt. Akár 15-20 perc.) Onnan lehet tudni, hogy már jó, hogy ha
benyomod az ujjaddal a tetejét, akkor már nem marad benne az ujjad nyoma
és érdemes megnézni az alját, ha már meg van sülve, akkor ki lehet
nyugodtan venni, nem kell sötétre sütni. Érdemes nagyon odafigyelni a
sütésre, mert ha nagyon sokáig sütöd, akkor kiszárad és nem lesz annyira
finom.

Forrás: Livcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése