2010. október 30., szombat

Krémes

Krémes by Nagyi
Leveles vajastészta
Hozzávalók: 50 deka liszt, 50 deka vaj, só, evőkanálnyi ecet, vagy citrom leve, evőkanálnyi rum, egy tojás sárgája és egy csésze langyos víz
10 deka lisztet összegyúrunk a vajjal, és hideg helyre tesszük. 40 deka lisztből rétestésztát készítünk egy pici só, a rum, az ecet vagy citromlé és a tojássárgája hozzáadásával és annyi langyos vízzel, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk. A tésztának olyan keménynek kell lennie, mint a vajnak, amibe a 10 deka lisztet gyúrtuk.
Pihentetés után a rétestésztát elnyújtjuk, mégpedig úgy, hogy széleit vékonyabbra nyújtjuk a nyújtófával, mint a közepét, ahova a vajat tesszük. A tésztát csak akkorára nyújtjuk, hogy a vajastészta belehajtható legyen. A behajtott tésztát nyújtófával tégla alakúra és iron vastagságúra nyújtjuk, majd 2 oldalról, jobb és bal felől, a közepéig összehajtjuk és aztán megfordítva ismételten meghajtjuk. Nyújtófával ráhengerelünk, és hideg helyre tesszük. Ezt a tésztát 3x kinyújtjuk és összehajtjuk, és hideg helyen pihentetjük. Csak a negyedik kihajtás után használjuk fel.
A leveles vajastészta csak akkor leveles, ha jégszekrényben pihentetjük és nagyon forró sütőben sütöttük ki. Meleg sütőben sütni nem szabad, mert akkor kifolyik belőle a vaj, és nem leveledzik.
Krém
4 tojássárgáját és 1 deci tejet, 1 rúd vaníliát (vagy 1,5 csomag vanillincukrot) 5 deka rizslisztet és 15 deka cukrot habüstben állandó keveréssel felfőzünk, és ha a tűzről levettük 6 tojás fehérjének és 5 deka cukorral elkevert kemény habját bele habarjuk. Ha ez megtörtént, azon melegen a lepényre öntjük és a lepény másik részét is rátesszük.

Krémes by Szepike
Hozzávalók:
Fél kg leveles vajastészta (vagy hájas tészta), 10 tojás, 10 dl tej, 2dl tejszín, 24dkg liszt, 40dkg cukor, 1 rúd vanília, 1 tasak vaníliás cukor.
Krém:
A tojások fehérjét a cukor felével habbá verjük. A tojássárgákat a liszttel, a maradék cukorral és 2 dl hideg tejszínnel simára keverjük. A többi tejet a vaníliával felforraljuk, majd belekeverjük a tojássárgákat, és - folyamatos keverés mellett - felfőzzük. Hozzákeverjük a habot.
Tészta lásd. fentebb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése