Apa másik specialitása karácsony estére:
Mákos- diós beigli
Hozzávalók: 50 deka liszt, 20 deka vaj, 6 deka porcukor, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 3 deka tejben feloldott élesztő, pici só
50 deka lisztet, 20 deka vajat és6 deka porcukrot összemorzsolunk és 3 tojássárgájával, egy egész tojással, 3 deka tejben feloldott élesztővel és pici sóval tésztát gyúrunk belőle (ne túl keményet). Addig dolgozzuk, míg a gyúródeszkáról egy csomóban leválik. Akkor 10 percig állni hagyjuk. Gombócokat gyártunk. Nyújtófa segítségével a gombócokat jobbra- balra elnyújtjuk és megtöltjük és a két oldalát behajlítjuk. Tojással kétszer megkenjük, meleg sütőben lassan kisütjük, míg szép márványos lesz a kérge.
Diós töltelék:
25 deka dióbél, 25 deka cukor, 10 deka mézeskalács, 1 evőkanál baracklekvár, 5 deka mazsola, kb. 1 dl tej, citromhéj.
A diót és a mézeskalácsot ledaráljuk. A tejet a cukorral és a baracklekvárral felforraljuk, beleszórjuk a diót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, meg a mézeskalácsot, és jól elkeverjük. Ha híg lenne kissé lefőzzük, ha sűrű egy kevés tejet öntünk még hozzá. A töltelék kenhető legyen. Mikor kihűlt, megtöltjük vele a két tekercset.
Mákos töltelék:
25 deka mák, 25 deka porcukor, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál baracklekvár, 5 deka mazsola, kb. 1 dl tej.
A ledarált mákot és a mazsolát belefőzzük a tejből, cukorból, mézből és baracklekvárból készült, forrásban lévő szirupba, jól elkeverjük, kissé még forraljuk, közben folyton keverjük. A töltelék könnyen kenhető legyen, ha sűrű lenne egy kevés forró tejjel felhígítjuk. Számítsunk arra, hogy a kihűlt töltelék megsűrűsödik és keményebb lesz. Csak hidegen töltsük a két tekercsbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése